Απόψεις

Οι νέες φωτογραφίες από τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη προκαλούν μόνο θυμό

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι φωτογραφίες, που έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνουν τις εκτεταμένες επεμβάσεις, που έχουν γίνει στον Βράχο της Ακρόπολης.

Παρατηρώντας κανείς το φωτογραφικό υλικό δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να αντιληφθεί την προχειρότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των κατασκευών, το καταστροφικό αποτέλεσμα, το μη αναστρέψιμο των επεμβάσεων με τη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος με μεταλλικό πλέγμα, τον κατακερματισμό της συνοχής των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η οργή μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι εργασίες έγιναν στην ουσία εν κρυπτώ αλλά και από το γεγονός πως στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται μια αρχαιολόγος, από την οποία θα περίμενε κανείς, και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, έστω λίγη ενσυναίσθηση για την τύχη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για έναν αρχαιολογικό χώρο-σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού και φορέα πανανθρώπινων αξιών και συμβολισμών.

Χθές, 22/3/21 αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επισκέφτηκαν το χώρο της Ακρόπολης. Η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα μαζί με τον Αρχιτέκτονα και Αναστηλωτή των Προπυλαίων της Ακρόπολης Τάσο Τανούλα, πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και τα όσα αναφέρουν είναι ενδεικτικά της εικόνας, που αντίκρυσαν. “Η παρέμβαση δεξιά αλλάζει την όψη της Ακρόπολης, εξαφανίζει τον Βράχο, επιβάλλεται στον Παρθενώνα, τον απομονώνει αισθητικά και λειτουργικά από τα άλλα μνημεία, δεν είναι στ’ αλήθεια αντιστρέψιμη (μόνο με κομπρεσέρ φεύγει αυτό το πράμα!). Το μόνο που εξυπηρετεί είναι ένα πολύ λάθος όραμα αρχοντοχωριατισμού (ξεπερασμένος ο βράχος…) και βαρέα οχήματα. Τίποτε άλλο!” έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebooκ η κα Κουτσούμπα. 

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ήδη ζητήσει από το ΥΠΠΟΑ άδεια αυτοψίας, η οποία αν και “είχε προγραμματιστεί για τις 13/12/2020, κατόπιν άδειας της Εφορείας Πόλης Αθηνών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”.  Και συνεχίζει “μάλιστα, η πολιτική παρέμβαση, δεν περιορίστηκε στην απαγόρευση πραγματοποίησης αυτοψίας, αλλά προχώρησε στην απαγόρευση διαλόγου μεταξύ του Σ.Ε.Α. και της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Η απάντηση που δέχθηκε ο Σ.Ε.Α. από την προϊσταμένη της Ε.Φ.Α.Π.Α. σε πρόσκληση που της απευθύνθηκε για προφορική ενημέρωση ήταν ότι για τον χώρο της Ακρόπολης και τα έργα σε αυτόν, πρέπει ο Σύλλογος να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α.”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου (19/3/21) του ΣΕΑ.

Οι επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο παρουσιάστηκαν από το ΥΠΠΟΑ ως επιτακτικές και ως οι μόνες ενδεδειγμένες, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήδη, ωστόσο, από τις πρώτες φωτογραφίες, που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Νοέμβριο του 2020, οι επεμβάσεις έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από ειδικούς και μη.

“Οι επεμβάσεις αυτές, όπως διαπιστώσαμε, δεν έχουν καμία σχέση με διαδρομές για τη διευκόλυνση επισκεπτών με αναπηρία, αφού οι κλίσεις δεν επιτρέπουν σε αμαξίδιο να κινηθεί αυτόνομα. Μας ειπώθηκε άλλωστε χθες ότι μεγάλο τμήμα της διαδρομής είναι έτσι διαμορφωμένο για την κίνηση βαρέων μηχανημάτων”, δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα στην εφημερίδα Αυγή, επισημαίνοντας πως “η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι έκθετη γιατί παρουσίασε ένα δήθεν έργο προσβασιμότητας πίσω από το οποίο έκρυψε μια μείζονα ακαλαίσθητη και προσβλητική επέμβαση στην Ακρόπολη” και συνεχίζει ότι “το γιατί επιλέχθηκε αυτή η σοκαριστική επέμβαση πρέπει να εξηγηθεί σύντομα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, από το  Ίδρυμα Ωνάση που χρηματοδοτεί το έργο και από τους επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως”.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση ακόμα μια φορά έχει επιδείξει τη γνωστή και αγαπημένη της τακτική του αποφασίζουμε και διατάζουμε φέρνοντας προ τετελεσμένου την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες. Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προκαλούν το κοινό αίσθημα και μόνο οργή και θυμό γεννούν. 

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε φωτογραφίες από τον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook της προέδρου του ΣΕΑ, Δέσποινας Κουτσούμπα και από τη σελίδα στο Facebook Αθηνολόγιο 

Φωτογραφία: Δέσποινα Κουτσούμπα
Φωτογραφία: Δέσποινα Κουτσούμπα
Φωτογραφία: Αθηνολόγιο
Φωτογραφία: Δέσποινα Κουτσούμπα
Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email