Αρχαιολογία

Απολίθωμα αρχαίου καρχαρία βρέθηκε σε λατομείο στο Μεξικό

Ένα ακόμη εντυπωσιακό εύρημα μελετήθηκε και παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες, δίνοντας μας άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες για την εξελικτική πορεία του μεγαλύτερου θηρευτή στη γη. Πρόκειται για το απολίθωμα αρχαίου καρχαρία, το οποίο βρέθηκε σε λατομείο ασβεστόλιθου στο Βορειοανατολικό Μεξικό το 2012. Αυτές τις ημέρες η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ρομέν Βουλό του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας. 

Πώς πιστεύεται πως ήταν ο καρχαρίας-αετός/φωτογραφία:www.sciencemag.org

Aquilolamna milarcae. Ο Καρχαρίας-αετός

Σύμφωνα με τους μελετητές, το απολίθωμα, στο οποίο διατηρούνταν και ίχνη μαλακού ιστού, ανήκει σε καρχαρία, ο οποίος έφερε θωρακικά πτερύγια, που εκτείνονταν μέχρι 1,9 μέτρα και μοιάζουν με τα αντίστοιχα πτερύγια, που διαθέτει το σαλάχι. Τα θωρακικά πτερύγια, το ευρύ κεφάλι και το στόμα παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τα σαλάχια ενώ το πτερύγιο της ουράς και το σώμα παραπέμπει περισσότερο στους σύγχρονους καρχαρίες. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, τον οποίο οι ερευνητές ονόμασαν Aquilolamna milarcae (καρχαρίας-αετός), λόγω των πτερυγίων, είχε μήκος 1,66 μέτρα και έζησε πριν 93 εκατομμύρια χρόνια στο Vallecillo του Μεξικού, σημείο γνωστό για την προέλευση πολλών απολιθωμάτων αμμωνιτών, ψαριών και θαλάσσιων ερπετών.

Το απολίθωμα του καρχαρία Aquilolamna milarcae, που βρέθηκε στο λατομείο του Μεξικού, όπου κολυμπούσε πριν εκατομμύρια χρόνια/φωτογραφία: © Wolfgang Stinnesbeck

Ο καρχαρίας-αετός πιστεύεται πως ήταν ένας αργός κολυμβητής, που τρεφόταν με πλαγκτόν. Στο απολίθωμα δεν υπήρχαν τα δόντια, γεγονός που ίσως οφείλεται στο μικρό μέγεθός αυτών των δοντιών, κάτι το οποίο παρατηρείται και στους φαλαινοκαρχαρίες, οι οποίοι τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν.

Ο Aquilolamna milarcae έζησε παράλληλα με τους δεινόσαυρους. Η αιτία της εξαφάνισής του, δεν έχει προς το παρόν εξακριβωθεί και οι μελετητές πιθανολογούν πως ίσως σχετίζεται με τον αστεροειδή, που έπεσε στη γη πριν 66 εκατομμύρια χρόνια και συνετέλεσε στην εξαφάνιση και των δεινοσαύρων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Science και του CNRS

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email