Αρχαιολογία

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως τη “χρυσή πόλη”

Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην Αίγυπτο έκαναν οι αρχαιολόγοι, φέρνοντας στο φως μια αρχαία χαμένη πόλη, θαμμένη για περίπου 3.000 χρόνια κάτω από την άμμο. Σύμφωνα με το Κέντρο Αιγυπτιολογίας Zahi Hawass και το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η πόλη, που ονομάζεται Ατέν, ιδρύθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες, τον βασιλιά Αμενχοτέπ Γ΄, ένατο βασιλιά της 18ης Δυναστείας, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1391 έως το 1353 π.Χ.

Η πόλη, οποία συνέχισε να χρησιμοποιείται και επί του Τουταγχαμών, αποτέλεσε το μεγαλύτερο διοικητικό και βιομηχανικό κέντρο, σύμφωνα με τον Ζαχί Χαγουάς, τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.

Η πόλη, που ονομάζεται Άτεν, ιδρύθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες, τον βασιλιά Αμενχοτέπ Γ’/Φωτογραφία: Zahi Hawass/facebook

Οι ανασκαφές φέρνουν στο φως σημαντικά ευρήματα

Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στην περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ του ναού του Ραμσή Γ’ και τους Κολοσσούς του Μέμνονα, τα δύο κολοσσιαία αγάλματα του Αμενχοτέπ Γ,’ κοντά στο Λούξορ, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισαν να αποκαλύπτονται πλίνθινοι σχηματισμοί, που τελικά οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας μεγάλης πόλης, διατηρημένης σε αρκετά καλή κατάσταση, με διατηρημένους τους τοίχους αρκετών σπιτιών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τα 3 μέτρα και με δωμάτια γεμάτα με εργαλεία καθημερινής χρήσης.

Οι τοίχοι αρκετών κτισμάτων διατηρούνται φτάνοντας μάλιστα σε ύψος τα 3 μέτρα/Φωτογραφία: Zahi Hawass Center For Egyptology

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολύ εντυπωσιακά ευρήματα τόσο ως προς την δομή της πόλης και τη λειτουργία της, όπως αρκετές γειτονιές, κτίρια που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός διοικητικού κέντρου, αρτοποιείο και χώρους μαγειρικής και προετοιμασίας φαγητού με φούρνους και αποθηκευτικά αγγεία αλλά και αντικείμενα, που δίνουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων, όπως κοσμήματα, χρωματιστά αγγεία κεραμικής, φυλακτά με απεικόνιση σκαραβαίου και πλίνθους, που φέρουν σφραγίδα του Αμενχοτέπ Γ’.

Μεταξύ των ευρημάτων ανήκουν και φυλακτά με απεικόνιση σκαραβαίου/Φωτογραφία:Zahi Hawass/facebook
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά αποθηκευτικά αγγεία και αντικείμενα, που δίνουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων/Φωτογραφία: Zahi Hawass Center For Egyptology

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των ευρημάτων παρουσιάζουν και δύο ασυνήθιστες ταφές, μιας αγελάδας ή ταύρου, που αποκαλύφθηκαν μέσα σε δωμάτιο μαζί με την ταφή ατόμου, τοποθετημένου με τα χέρια τεντωμένα στο πλάι του. Επιπλέον, μέσα στην πόλη εντοπίστηκαν και λαξευτοί τάφοι διαφορετικού μεταξύ τους μεγέθους.

Οι συγκεκριμένοι τάφοι διακρίνονται για την ιδιαίτερη κατασκευή τους, παρόμοια με εκείνη που βρέθηκε στις ταφές της Κοιλάδας των Βασιλέων, κάνοντας τους ανασκαφείς να αισιοδοξούν πως υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν στο άμεσο μέλλον ασύλητοι τάφοι με πλούσιο περιεχόμενο. 

Εύρημα από τις ανασκαφές/Φωτογραφία: Zahi Hawass/facebook

 

Tαφή ατόμου, τοποθετημένου με τα χέρια τεντωμένα στο πλάι του/Φωτογραφία: Zahi Hawass/facebook

Ο Αμενχοτέπ Γ’ 

Ο Αμενχοτέπ Γ’, γιός του Τούθμωση Δ’, υπήρξε ο ένατος βασιλιάς της 18ης Δυναστείας, κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1391 έως το 1353 π.Χ. και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες, που επί των ημερών του η Αίγυπτος πέρασε μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας.

Η βασιλεία του είναι γνωστή και για την εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα, με μνημεία γεμάτα πολυτέλεια και μεγαλείο, όπως ακριβώς φαίνεται και στα δύο κολοσσιαία λίθινα αγάλματα στη νεκρόπολη των Θηβών, τα οποία αναπαριστούν τον ίδιο και τη σύζυγό του. 

ΟΑμενχοτέπ Γ’ υπήρξε κυβερνήτης, που απέβλεπε, όπως προείπαμε, στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και ευημερίας για τον λαό του. Σημαντική θέση για εκείνον κατείχε η ανάπτυξη διπλωματικών επαφών με άλλες ισχυρές δυνάμεις της εποχής. Από τα διπλωματικά αρχεία της Τελ ελ Αμάρνα του Αμενχοτέπ Γ’ και του γιού του Ακενατόν γίνεται φανερό πως είχε έντονες διπλωματικές επαφές για την εδραίωση συμμαχιών καθώς επίσης και για την εισαγωγή στην Αίγυπτο ειδών από άλλες χώρες, όπως άλογα, χαλκό και λάπις λάζουλι από την Ασία. 

Τέλος, να σημειώσουμε πως ήταν ο πατέρας του Ακενατόν, του “αιρετικού φαραώ”, ο οποίος εισηγήθηκε τη λατρεία του Ατόν (Ήλιος) ως ύψιστου θεού-δημιουργού υποβιβάζοντας ταυτόχρονα τη λατρεία των άλλων θεοτήτων της Αιγύπτου. 

Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται καθώς μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί μόνο το ένα τρίτο της περιοχής με τους αρχαιολόγους να υποστηρίζουν πως επιπλέον ευρήματα πρόκειται να έρθουν στο φως στο προσεχές μέλλον.

 

Με πληροφορίες από: Biblioteca Alexandrina/Times of Israel

 
 
 

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email