Αρχαιολογία

Αρχαίος πάπυρος ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ

Θραύσματα παπύρου με αποσπάσματα από το Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ιουδαϊκή έρημο. Οι ανασκαφές στην περιοχή και ιδιαίτερα στο εσωτερικό των σπηλαίων της ερήμου, διενεργούνται με εντατικούς ρυθμούς ήδη από τον Οκτώβριο του 2017, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις λαθρανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές αρχές, σκοπός ήταν να χτενίσουν την περιοχή και να βρουν αρχαιότητες πριν αυτές πέσουν στα χέρια αρχαιοκάπηλων. Μέχρι σήμερα έχουν ερευνηθεί περίπου 80 χιλιόμετρα βράχων της Ιουδαϊκής ερήμου και σπήλαια, πολλά εκ των οποίων ήταν δύσκολα προσβάσιμα.

Εκτός από τον πάπυρο οι αρχαιολόγοι βρήκαν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ένα μερικώς μουμιοποιημένο παιδί, τυλιγμένο με ύφασμα, ηλικίας 6000 ετών, ένα ακέραιο καλάθι, ηλικίας 10.500 ετών, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. 

Η πρόσβαση σε αρκετά από τα σπήλαια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη/φωτογραφία: Eitan Klein, Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Το Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια βρέθηκαν θραύσματα παπύρου, ο οποίος ανήκει στα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης. Ο πάπυρος, γραμμένος στο μεγαλύτερο μέρος του στα ελληνικά, και πιθανότατα από δύο γραφείς, περιέχει αποσπάσματα από το Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών και συγκεκριμένα από τα Βιβλία του προφήτη Ζαχαρία και του προφήτη Ναχούμ.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, είναι πιθανό ο συγκεκριμένος πάπυρος να πρόκειται για το χαμένο απόσπασμα ενός κύκλου των 12 Προφητών, που βρέθηκε το 1952 και το οποίο περιλαμβάνει την προφητεία του Μιχαία, σύμφωνα με την οποία η τιμωρία του Ισραήλ θα ακολουθηθεί από ειρήνη, υπό την ηγεσία ενός ηγέτη προερχόμενου από τον Οίκο του Δαυίδ.

Ύστερα από τις εργασίες συντήρησης, που πραγματοποιήθηκαν, αναγνώσθηκαν οι στίχοι 16-17, κεφάλαιο 8, του Βιβλίου του Ζαχαρία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως συγκρίνοντας το ευρεθέν κείμενο με το γνωστό σημερινό, διακρίνει κανείς διαφορές.

Η στιγμή της ανακάλυψης του παπύρου στο σπήλαιο/φωτογραφία: Highlight Movies-Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ
Θραύσματα του παπύρου/φωτογραφία: Shai Halevi, Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Κορίτσι τυλιγμένο με ύφασμα στο Σπήλαιο του τρόμου

Σε άλλο σημείο, στο λεγόμενο σπήλαιο του τρόμου, οι ανασκαφείς έκαναν ακόμη μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Πρόκειται για ένα μερικώς μουμιοποιημένο παιδί, πιθανώς κορίτσι, ηλικίας περίπου 6000 ετών. Το παιδί, που ήταν ίσως μεταξύ 6 και 12 ετών, είχε τοποθετηθεί κάτω από δύο επίπεδες πέτρες, σε σκαμμένο χώρο, σε εμβρυϊκή στάση. Το πάνω μέρος του σώματός του ήταν τυλιγμένο με ένα ύφασμα αφήνοντας τα πόδια του ελεύθερα.

Λόγω των κλιματικών συνθηκών στο εσωτερικό του σπηλαίου, με την έντονη ζέστη και ξηρασία, το σώμα του παιδιού και το ύφασμα ακολούθησαν μια φυσική διαδικασία μουμιοποίησης, με αποτέλεσμα τα μαλλιά, το δέρμα, οι τένοντες να διατηρηθούν μερικώς.

Το σπήλαιο του τρόμου είναι γνωστό στους αρχαιολόγους ήδη από τη δεκαετία του 1950, όπου βρέθηκαν οι σκελετοί 40 ανδρών, γυναικών και παιδιών, που διέφυγαν εκεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μπαρ Κοχβά εναντίον των Ρωμαίων. Ερείπια ρωμαϊκού καταυλισμού βρέθηκαν στην κορυφή του βράχου. Η έλλειψη ενδείξεων βίας στους σκελετούς έχει οδηγήσει τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πως οι Ρωμαίοι απλά πολιόρκησαν το σπήλαιο, με αποτέλεσμα, όσοι είχαν καταφύγει στο σπήλαιο, να πεθάνουν από πείνα και δίψα.

Παιδί, πιθανώς κορίτσι ηλικίας 6000 ετών/φωτογραφία:Emil Aljem, Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Ένα καλάθι ηλικίας 10.500 ετών

Ένα από τα ευρήματα των ανασκαφών στην Ιουδαϊκή έρημο, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ένα καλάθι, μεγάλου μεγέθους, πλεγμένο από φυτικό υλικό, το οποίο βρέθηκε ακέραιο με το καπάκι του. Το καλάθι χρονολογείται στην προκεραμική νεολιθική περίοδο, περίπου πριν 10.500 χρόνια και αποτελεί το μοναδικό ακέραια σωζόμενο καλάθι στον κόσμο.

Το καλάθι έχει χωρητικότητα 90 με 100 λίτρα και είχε πιθανότατα αποθηκευτική χρήση, δίνοντας μας πληροφορίες για τις μεθόδους αποθήκευσης πριν την εφεύρεση της κεραμικής. Όπως και με τους παπύρους, το καλάθι διατηρήθηκε χάρη στις κλιματικές συνθήκες, με τη ζέστη και την ξηρασία της περιοχής να διατηρούν αντικείμενα κατασκευασμένα από φθαρτά υλικά. Παρά το γεγονός πως βρέθηκε άδειο, κάποια ίχνη στο εσωτερικό του ίσως δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το είδος του προϊόντος, που είχε αποθηκευτεί στο εσωτερικό του.

Σωζόμενο καλάθι, ηλικίας 10.500 ετών. Διατηρήθηκε χάρη στη ζέστη και τη ξηρότητα του περιβάλλοντος του σπηλαίου/φωτογραφία:Yaniv Berman, Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Άλλα σημαντικά ευρήματα, που βρέθηκαν στην περιοχή είναι νομίσματα της εποχής της εξέγερσης του Μπαρ Κοχβά, της εξέγερσης των Ιουδαίων εναντίον των Ρωμαίων μεταξύ του 132 και 135 μ.Χ, σανδάλια, χτένες, υφάσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η συνέχιση των ανασκαφών πιθανώς να φέρει και άλλα αντικείμενα στο φως συμπληρώνοντας τις γνώσεις μας για την ιστορία της περιοχής. 

Νομίσματα της εποχής της εξέγερσης του Μπαρ Κοχβά, 132-135 μ.Χ/φωτογραφία:Dafna Gazit,Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ
Αντικείμενα καθημερινής χρήσης χρονολογημένα από την Προϊστορική μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο/φωτογραφία:Dafna Gazit, Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ
Χτένα ρωμαϊκής περιόδου/φωτογραφία:Clara Amit, Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Πληροφορίες από https://landmarks.gov.il/

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email