Αρχαιολογία

Πομπηία: Τετράτροχο άρμα τελετουργικού χαρακτήρα και σε άριστη σχεδόν κατάσταση ήρθε στο φως

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τελετουργικό άρμα, διατηρημένο σε σχεδόν άριστη κατάσταση/φωτογραφία: pomeiisites.org

Αν υπάρχει ένα μέρος στο οποίο οι πολύχρονες ανασκαφές συνεχίζουν και φέρνουν στο φως ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας, αυτό σίγουρα είναι η Πομπηία. Κάθε εύρημα συμπληρώνει τις γνώσεις μας για τους κατοίκους, για την ίδια την πόλη και τη λειτουργίας της καθώς και για τις τελευταίες ώρες πριν την καταστροφή της από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Φέτος, στις αρχές Ιανουαρίου άλλο ένα σημαντικό εύρημα φάνηκε πως θα αποκάλυπτε με τη σειρά του πληροφορίες θαμμένες για αιώνες. Ένα σιδερένιο τεχνούργημα, το σχήμα του οποίου υποδήλωνε την παρουσία ενός σημαντικού θαμμένου αντικειμένου, μεγάλου μεγέθους, άρχισε να διακρίνεται κατά τη διάρκεια της ανασκαφής της προαστιακής βίλας, της Τσιβίτα Τζουλιάνα, στα βόρεια της αρχαίας πόλης της Πομπηίας, πέρα από τα τείχη. Η ανασκαφή συνεχίστηκε με αργούς ρυθμούς, όπως επέβαλλαν οι συνθήκες, καθώς γίνονταν παράλληλα και εργασίες συντήρησης, φέρνοντας στο φως ένα εξαιρετικό εύρημα, μια μοναδική ανακάλυψη. 

Ήδη από την αρχή φαινόταν η σπουδαιότητα του ευρήματος/φωτογραφία: pompeiisites.org

Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό άρμα, τετράτροχο, το οποίο βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, διατηρώντας τα σιδερένια του στοιχεία, την όμορφη διακόσμησή του από χαλκό και κασσίτερο, υπολείμματα ξύλου και μέρος οργανικών υλικών, όπως τα σχοινιά και υπολείμματα διακοσμητικών λουλουδιών. Το άρμα βρέθηκε στο ίδιο σημείο, όπου το 2018 είχαν βρεθεί υπολείμματα τριών ιπποειδών, συμπεριλαμβανομένου ενός αλόγου, το οποίο έφερε το χαλινάρι του. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως το άρμα διασώθηκε παρά τις πτώσεις των τοίχων και της οροφής του δωματίου και παρά τη δράση αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι έχουν σκάψει σήραγγες σε δύο πλευρές του συγκεκριμένου δωματίου.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα, πρόκειται για ένα τελετουργικό άρμα, το λεγόμενο Pilentum των πηγών, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε για καθημερινή χρήση ή για μεταφορές αγροτικών προϊόντων, όπως τα υπόλοιπα άρματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στην Πομπηία, αλλά προοριζόταν για χρήση σε γιορτές, παρελάσεις και πομπές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τύπος αυτός του άρματος δεν έχει ξαναβρεθεί στο ιταλικό έδαφος ενώ συγκρίνεται με παρόμοια άρματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν πριν περίπου μια δεκαετία σε ταφικό μνημείο στη Θράκη. 

Μετάλλια με ανάγλυφη ανδρική και γυναικεία μορφή σε ερωτική σκηνή/φωτογραφία: pompeiisites.org

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακόσμηση του οχήματος. Στην κορυφή των υψηλών σιδερένιων τροχών, που συνδέονται με ένα προηγμένο μηχανικό σύστημα, στηρίζεται το κύριο μέρος του οχήματος, όπου βρίσκεται το κάθισμα, το οποίο περιβάλλεται από μεταλλικό βραχίονα και πλάτη για ένα ή δύο άτομα. Το κύριο μέρος φέρει πλούσια διακόσμηση και στις δύο πλευρές, με χαραγμένο φύλλο χαλκού και ξύλινα πάνελ βαμμένα με κόκκινο και μαύρο χρώμα. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα σύνθετο και εκτεταμένο διακοσμητικό σύστημα με τρείς επάλληλες σειρές και με μετάλλια που φέρουν εικονιστικές παραστάσεις με ανάγλυφες ανδρικές και γυναικείες μορφές σε ερωτικές σκηνές.  Επίσης, διακρίνονται μετάλλια με υπαινικτική αναφορά στον Έρωτα απεικονίζοντας Σάτυρους και Νύμφες ενώ σε άλλα μετάλλια εγκλείονται ερωτιδείς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αρχαίες πηγές υπαινίσσονται τη χρήση του Piletum από ιέρειες και κυρίες, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο πως θα μπορούσε να πρόκειται για ένα άρμα που χρησιμοποιήθηκε για τελετές σχετιζόμενες με το γάμο, για να οδηγήσει τη νύφη στο νέο της σπίτι, σύμφωνα με τους ανασκαφείς.

Η ανασκαφή της οικίας έχει δώσει μέχρι τώρα σημαντικά ευρήματα ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν και άλλα συμπληρώνοντας τις γνώσεις μας για τη ζωή της οικογένειας και των τελευταίων στιγμών των μελών της, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.


 
 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email