Αρχιτεκτονική

Βραβείο Pritzker: Απονεμήθηκε το κορυφαίο βραβείο Αρχιτεκτονικής για το 2021

Το σημαντικότερο βραβείο Αρχιτεκτονικής, το βραβείο Pritzker, δόθηκε στους Αν Λακατόν και Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, δύο αρχιτέκτονες, οι οποίοι με το έργο τους υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα δίνοντας έμφαση στη χρήση οικονομικών και οικολογικών υλικών.

Το βραβείο Pritzker, γνωστό και ως Νόμπελ Αρχιτεκτονικής, ιδρύθηκε από την οικογένεια Pritzker και απονέμεται από το 1979 κάθε χρόνο σε εν ζωή αρχιτέκτονες, οι οποίοι μέσω του αρχιτεκτονικού έργου τους αποδεικνύουν το ταλέντο τους, το όραμά τους και τη συνεισφορά τους.

Αν Λακατόν και Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, δύο αρχιτέκτονες, οι οποίοι με το έργο τους υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα δίνοντας έμφαση στη χρήση οικονομικών και οικολογικών υλικών/φωτογραφία:Laurent Chalet

Οι δύο αρχιτέκτονες συναντήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν και οι δύο φοιτούσαν στην Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage στο Μπορντώ. Αυτό, όμως που άσκησε μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας τους και της αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας ήταν η παραμονή τους στην Αφρική. Στον Νίγηρα η Λακατόν και ο Βασάλ επηρεάστηκαν βαθιά από την ομορφιά αλλά και την ταπεινότητα, που συνάντησαν στα απομακρυσμένα και ερημικά τοπία της χώρας. Εκεί ήταν που δημιούργησαν και το πρώτο κοινό αρχιτεκτονικό έργο, μια καλύβα κατασκευασμένη από άχυρο και κλαδιά θάμνων. 

Η φιλοσοφία τους βασίζεται στον μετασχηματισμό των κτιρίων/φωτογραφία: Philippe Ruault

Η πορεία τους

Το 1987 ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό τους γραφείο (Lacaton & Vassal) στο Παρίσι και έκτοτε έχουν κατασκευάσει ιδιωτικές και κοινωνικές κατοικίες, ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα και έχουν διαμορφώσει δημόσιους χώρους. Η ευαισθησία τους για σύγχρονα ζητήματα γίνεται εμφανής στα έργα τους, όπως για παράδειγμα η κατοικία στο Καπ Φερά της Γαλλίας, όπου οι εργασίες έγιναν με όσο το δυνατόν μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση και με σκοπό τη μικρότερη αναστάτωση στο φυσικό περιβάλλον. “Η καλή αρχιτεκτονική είναι ένας χώρος, όπου λαμβάνει χώρα κάτι σπουδαίο. Θέλετε να χαμογελάσετε απλά και μόνο επειδή είστε μέσα σε αυτόν τον χώρο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασάλ. Η φιλοσοφία τους στηρίζεται εν πολλοίς στον επαναπροσδιορισμό του κτιρίου με αποτέλεσμα να απορρίπτουν κάθε προοπτική κατεδάφισης δίνοντας έτσι προτεραιότητα, μέσω ενός μετασχηματισμού, στην ευημερία κάθε κατοίκου του κτιρίου. 

Το έργο τους έχει γνωρίσει σημαντικές διακρίσεις, όπως το 2016 που τιμήθηκε με το Lifetime Achievement Award (Trienal de Lisboa) και το 2019 με το Fundació Mies van der Rohe, Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κτίριο κατοικιών και γραφείων/φωτογραφία: Philippe Ruault

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email