Βιβλίο

Το μυθιστόρημα “Ορλάντο” της Βιρτζίνια Γουλφ διαβάζει η Λυδία Φωτοπούλου στις Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ

Στις 27 Ιανουαρίου 2021 στις 19.00 μ.μ. η Λυδία Φωτοπούλου θα διαβάσει τον/την Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των Αναγνώσεων, της διαδικτυακής ηχητικής σειράς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο δεύτερος κύκλος των Αναγνώσεων είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων, που αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές “καθημερινών ηρώων” από εποχές που έχουν παρέλθει.

Διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί επιχειρούν να ταξιδέψουν το διαδικτυακό κοινό του ΚΠΙΣΝ σε σπουδαίες για τη λογοτεχνική τους αξία και το καλλιτεχνικό τους βάθος εκδοχές της ανθρώπινης περιπέτειας. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Ιώς Βουλγαράκη.

Βιρτζίνια Γουλφ, Ορλάντο

Η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε το μυθιστόρημα Ορλάντο, “για να κάνει διάλειμμα…διασκεδάζοντας” και του προσέθεσε τον παιγνιώδη υπότιτλο μια βιογραφία.

Πρόκειται για ένα αφήγημα συναρπαστικό, ευφυές και γραμμένο με υψηλή αίσθηση χιούμορ, που συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο ιστορικά και φανταστικά στοιχεία.

Για μια αλλόκοτη βιογραφία ενός πλάσματος που, απελευθερωμένο από τα δεσμά του χρόνου, περιπλανιέται σε διαφορετικούς τόπους, από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα, άλλοτε ως άνδρας και άλλοτε ως γυναίκα, χωρίς να γερνά ποτέ.

Το έργο “αποτελεί μια επανάσταση στο είδος της βιογραφίας. Η συγγραφέας πήρε πάρα πολλά στοιχεία από τη ζωή της πάμπλουτης αριστοκράτισσας Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ και δημιούργησε ένα πρόσωπο τον/την Ορλάντο, δανειζόμενη το όνομα ενός από τους ήρωες του σαιξπηρικού Όπως σας αρέσει“, επισημαίνει ο μεταφραστής Αλέξανδρος Ίσαρης.

Και συμπληρώνει: “Συμφωνώ με τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που έγραψε πως το Ορλάντο είναι το πιο δυνατό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ και ένα από τα πιο αυθεντικά και εκκεντρικά έργα της εποχής μου”. Ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά έργα της Αγγλίδας συγγραφέως, έχει γνωρίσει σπουδαίες διασκευές για το θέατρο και εμβληματικά θεατρικά ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο.

Η εκδοχή θεατρικού μονολόγου σε μετάφραση Αλέξανδρου Ίσαρη και διασκευή Ιώς Βουλγαράκη (2017), παρουσιάζεται στο πλαίσιο των ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μια εμβληματική μορφή του Μοντερνισμού

Εμβληματική μορφή του Μοντερνισμού, η Βιρτζίνια Γουλφ (1882-1941) συγκαταλέγεται στους πιο πρωτοποριακούς συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας των αρχών του 20ου αιώνα.

Ως μυθιστοριογράφος αποκήρυξε τον ρεαλισμό και αναζήτησε νέους δρόμους έκφρασης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ύφος, στην τεχνική και στη μορφή. Παράλληλα, υποστήριξε με πάθος και τόλμη ότι στόχος του πεζογράφου δεν είναι η παρουσίαση, η κριτική ή η διασκευή της ζωής. Στόχος είναι η ενσυνείδητη αναπαραγωγή των εμπειριών και των βιωμάτων της.

Τα κείμενα της (μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, κριτικές) έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Άσκησαν μεγάλη επιρροή σε μεταγενέστερους ομότεχνούς της αλλά και σε εκπροσώπους του κινήματος της φεμινιστικής κριτικής της δεκαετίας του 1970.

Η ζωή και το έργο της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων και ταινιών.

Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε στο Λονδίνο στα 1882. Προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια κριτικών λογοτεχνίας και εκδοτών.

Στα 1912 παντρεύτηκε τον Λίοναρντ Γουλφ και πέντε χρόνια αργότερα, ίδρυσαν μαζί τον εκδοτικό οίκο Hogart, ο οποίος δημοσίευσε έργα λαμπρών συγγραφέων εκείνης της εποχής (Τ.Σ. Έλιοτ, Ε.Μ. Φόρστερ, Κάθριν Μάνσφηλντ κ.α.) καθώς και κείμενα του Σίγκμουντ Φρόυντ.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας του Bloomsbury, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες φυσιογνωμίες της αγγλικής διανόησης. Εξέδωσε περισσότερα από 500 δοκίμια και πάνω από 10 μυθιστορήματα (Το ταξίδι, Μέρα και νύχτα, Το δωμάτιο του Τζάκομπ, Η κυρία Ντάλογουεη, Στο φάρο κ.α.).

Βιρτζίνια Γουλφ, Ορλάντο

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης

Διασκευή – Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη

Διαβάζει η Λυδία Φωτοπούλου

Ηχοληψία – Μίξη – Mastering: Gi;vrgow Mαντάς

Μουσικό σήμα: Νίκος Γαλενιανός

Ιώ Βουλγαράκη

Η Ιώ Βουλγαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε υποκριτική στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου και Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας (Σχολή Σκηνοθεσίας, τμήμα Λεονίντ Χέιφιτς, 2008-2013), του οποίου είναι αριστούχος απόφοιτος.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στο εξωτερικό έχει συνεργαστεί με το Ακαδημαϊκό Νεανικό Θέατρο PAMT (Μόσχα) και το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι (Βρότσλαβ). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας ΠΥΡ που ενεργοποιείται στο ελληνικό θέατρο από το 2013. Διδάσκει υποκριτική στη Δαματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών από το 2015.

Η σειρά #snfccAtHome Πρόσωπα του Ήρωα: Αναγνώσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

27 Ιανουαρίου 2021, 19.00 μ.μ.

Online (https://www.snfcc.org/event-place/online)

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email