Σπίτι & Διακόσμηση

Βιοφιλία: Διακοσμούμε και φέρνουμε τη φύση στο σπίτι μας

Η βιοφιλία και ο βιοφιλικός σχεδιασμός έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε, πως πρόκειται περισσότερο για φιλοσοφία, για στάση ζωής, για μια ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να επανασυνδεθεί με το φυσικό περιβάλλον παρά απλά για μια διακοσμητική τάση.

Το να περνάμε χρόνο στη φύση έχει αποδεδειγμένα οφέλη στη ψυχική μας υγεία καθώς μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και τον θυμό και βοηθά να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και ήρεμοι, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα μας 

Βιοφιλία: Η παθιασμένη αγάπη για τη ζωή 

Ο όρος βιοφιλία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό-Αμερικανό ψυχαναλυτή Έριχ Φρομ στο έργο του The Anatomy of Human Destructivity το 1973, ο οποίος περιέγραψε τη βιοφιλία ως την παθιασμένη αγάπη για τη ζωή και για ό,τι είναι ζωντανό.

Στη συνέχεια ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό βιολόγο Έντουαρντ Γουίλσον, τη δεκαετία του ’80, στο έργο του Biophilia, για να περιγράψει την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επικεντρώνεται σε κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη ζωή. Κατά τον Γουίλσον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η αστικοποίηση μας έχουν απομακρύνει από το φυσικό περιβάλλον, γεγονός που έχει επίδραση και στην καθημερινή μας ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γέηλ, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν χάσει τη στενή επαφή τους με τη φύση, δείχνουν έντονη επιθυμία να επανασυνδεθούν μαζί της. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός δημιουργεί ακριβώς αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε η φύση να εισέλθει στο εσωτερικό των κτιρίων δημιουργώντας στους χρήστες την αίσθηση, πως επανασυνδέονται με το φυσικό περιβάλλον, γεγονός που έχει ευεργετικά οφέλη για τους ίδιους.

Ένα διάσημο παράδειγμα βιοφιλικού σχεδιασμού αποτελεί το Bosco Verticale, ένα ζευγάρι πολυκατοικιών στο Μιλάνο με βεράντες, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερα από 900 δέντρα και φυτά.

Bosco Verticale, Μιλάνο. Ένα από τα διασημότερα παραδείγματα βιοφιλικού σχεδιασμού/Φωτογραφία:https://www.stefanoboeriarchitetti.net

Πώς εφαρμόζουμε τον βιοφιλικό σχεδιασμό στη διακόσμηση του σπιτιού μας

Οι ρυθμοί της ζωής μας μας εμποδίζουν να χαρούμε τη φύση, να περάσουμε χρόνο έξω από το σπίτι ή το γραφείο με αποτέλεσμα να χρειάζεται να φέρουμε εμείς τη φύση μέσα στο χώρο μας. Σύμφωνα με το βιοφιλικό σχεδιασμό, ακολουθώντας κάποια βήματα μπορούμε να νιώσουμε πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον με τη χρήση των κατάλληλων υλικών, χρωμάτων, μοτίβων, με τη χρήση του φυσικού φωτός, με την τοποθέτηση φυτών.

Σκοπός είναι μια επί της ουσίας επανασύνδεση που βασίζεται στη χρήση και τον συνδυασμό υλικών, που προέρχονται από τη φύση και είναι απαλλαγμένα από βλαβερές τοξικές ουσίες. Ας μην ξεχνάμε πως ο βιοφιλικός σχεδιασμός προσφέρει επίσης και οφέλη αειφορίας, όπως μειωμένη κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας το φυσικό φως της ημέρας και μειώνοντας το τεχνητό φως καθώς και καλύτερη ποιότητα αέρα χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά με υγιή συστατικά.

Ας δούμε πώς μπορούμε να διακοσμήσουμε το χώρο του σπιτιού μας, σύμφωνα με τις αρχές της βιοφιλίας.

Προσθέτουμε φυτά στο χώρο μας 

Η τοποθέτηση φυτών μέσα στο χώρο μας αποτελεί μια πρώτη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε. Ωστόσο, ο βιοφιλικός σχεδιασμός προϋποθέτει τη δημιουργία ενός συνεκτικού συνόλου στοιχείων, το οποίο δημιουργεί την εντύπωση του φυσικού περιβάλλοντος δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία. Αυτό σημαίνει πως το να βάλουμε, για παράδειγμα ένα φυτό απομονωμένο μέσα στο χώρο δε σημαίνει πως ακολουθούμε τις αρχές της βιοφιλίας. 

Αντίθετα, προσθέτουμε φυτά σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή του γραφείου, ώστε να τα βλέπουμε από κάθε σημείο. Βάζουμε λουλούδια με χρώματα και φυτά τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε και με το στυλ του χώρου μας. Τα κρεμαστά φυτά αποτελούν μια καλή ιδέα καθώς δημιουργούν το αίσθημα της κίνησης και της ανάπτυξης. Δεν περιοριζόμαστε στο καθιστικό. Φυτά και λουλούδια μπορούν να τοποθετηθούν και σε άλλα δωμάτια, ακόμα και στο μπάνιο. 

Χρησιμοποιούμε ξύλο και φυσικά υλικά

Με τη χρήση του ξύλου και άλλων φυσικών υλικών, όπως η πέτρα, το μπαμπού, το ρατάν, το μαλλί, το βαμβάκι μπορούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο χώρο μας. Ιδιαίτερα το ξύλο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του βιοφιλικού σχεδιασμού. Είτε στα έπιπλα είτε στο πάτωμα, είτε σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, το ξύλο μπορεί να ενσωματωθεί σε βιοφιλικά σχέδια διακόσμησης ως άμεσο ή έμμεσο στοιχείο. 

Τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα και το μαλλί έχουν αποδειχθεί ότι δρουν χαλαρωτικά και ευεργετικά στο σπίτι μας. Προσφέρουν άνεση, ζεστασιά καθώς και ένα αίσθημα αυθεντικότητας στους εσωτερικούς χώρους λειτουργώντας ευεργετικά ως προς τη δημιουργική μας απόδοση και την υγεία μας. 

Δάπεδα από φυσική πέτρα, μάρμαρο, ακόμα και μάλλινα χαλιά ή φυσικές ψάθες από γιούτα και σιζάλ ή κοκοφοίνικα, χαλιά τα οποία μιμούνται επιφάνειες φυσικού βράχου ή πρασινάδας όλα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στη φύση, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα στοιχεία του βιοφιλικού σχεδιασμού.

Αφήνουμε το φυσικό φως να φωτίσει το χώρο μας

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία του βιοφιλικού σχεδιασμού είναι ο φυσικός φωτισμός. Οι εναλλαγές του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσον αφορά στην ένταση ή και στο χρώμα, παρέχουν δυναμικές, μεταβλητές οπτικές εμπειρίες, οι οποίες διεγείρουν τον εγκέφαλό μας προσφέροντας ευχαρίστηση και ευεξία, σύμφωνα με τις αρχές της βιοφιλίας. 

Οι ακτίνες του ηλίου έχουν ρυθμίσει τη λειτουργία του σώματός μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουμε προσαρμοστεί να είμαστε περισσότερο ενεργητικοί κατά τους ημερήσιους κύκλους του ήλιου. Ο κιρκαδικός ρυθμός, ή αλλιώς το βιολογικό μας ρολόι, ρυθμίζει την απελευθέρωση της ορμόνης, η οποία βοηθάει το σώμα να είναι ενεργητικό και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχει έναν υγιή και ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα. Σε αντίθεση με το φυσικό βιοφιλικό φωτισμό, ο τεχνητός φωτισμός διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό, οδηγώντας σε προβλήματα προσοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε ανησυχία τη νύχτα. 

Ο σχεδιασμός του φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στον τομέα του βιοφιλικού σχεδιασμού. Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες σπιτιών αναζητούν πλέον νέους τρόπους για να ενσωματώσουν το φυσικό φωτισμό στο σχεδιασμό κτιρίων. Τα παράθυρα παρέχουν άμεση σύνδεση με τον έξω κόσμο και επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Αφήνουμε, λοιπόν, να μπαίνει στο σπίτι μας όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως.

Χρησιμοποιούμε χρώματα και αποχρώσεις του ουρανού, της θάλασσας, της γης

Παρόλο που μπορεί να θεωρούμε πως ο βιοφιλικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια περιορισμένη χρωματική παλέτα, με έμφαση στο πράσινο και στο καφέ, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν αποκλείει κανένα χρώμα από τη διακόσμηση. Αντίθετα, περιλαμβάνει όλα τα υπέροχα χρώματα και τις αποχρώσεις τους, που κυριαρχούν στη φύση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ουρανός με τις αμέτρητες αποχρώσεις του. Από το απαλό γαλάζιο μέχρι το βαθύ μπλε, τις κοκκινωπές ροζ αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος ακόμα και το γκρι μιας μουντής συννεφιασμένης ημέρας. 

Αποχρώσεις του ουρανού/φωτογραφία: Architecturaldigest.com

Ακολουθεί το πράσινο, το δεύτερο πιο διαδεδομένο χρώμα στη φύση, μετά το μπλε. Το πράσινο θεωρείται το χρώμα της ανανέωσης και της ανάπτυξης. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεσή μας σε χώρους με πράσινο βελτιώνει τη διάθεση μας και μας δίνει την αίσθηση της ευημερίας. Καθώς το πράσινο θεωρείται πως αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης αποτελεί πολύ καλή επιλογή για χώρους διαβάσματος, μελέτης και εργασίας. 

Αποχρώσεις της θάλασσας/φωτογραφία:Architecturaldigest.com

Βάλτε στο σπίτι ή το γραφείο λεπτομέρειες στα χρώματα της θάλασσας. Ή προτιμήστε τις γήινες αποχρώσεις, τα απαλά γκρι και καφέ, το χρώμα της τερακότα τις αποχρώσεις της πέτρας και της άμμου. Βάψτε σε αυτά τα χρώματα τους τοίχους, ή χρησιμοποιήστε τα σε έπιπλα, σε λεπτομέρειες. Επικεντρωθείτε σε ένα χρώμα και τις αποχρώσεις του ή συνδυάστε μεταξύ τους χρώματα, ακριβώς όπως γίνεται και στη φύση.

Επιλογές γήινων χρωμάτων/φωτογραφία:Architecturaldigest.com

Σχέδια, σχήματα και υφές με έμπνευση από τη φύση

Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως ο άνθρωπος έχει μια οπτική προτίμηση σε σχήματα και μοτίβα, τα οποία απαντούν στη φύση. Σπείρες και καμπύλες, φράκταλ, ρίγες, κυματιστές γραμμές, που παραπέμπουν στην θάλασσα, αφηρημένα μοτίβα, που απαντούν στη φύση, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της κερήθρας, ένα μοτίβο μιας βραχώδους ακτογραμμής. 

Επιλέξτε αυτά τα μοτίβα σε διακοσμητικές λεπτομέρειες του σπιτιού ή του γραφείου σας. Χαλιά, υφάσματα επίπλων, διακοσμητικά μαξιλάρια, έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση και ό,τι άλλο δημιουργεί την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος. 

Σκοπός της βιοφιλίας είναι να μας φέρει πιο κοντά στη φύση με τη χρήση και την ανάμειξη στοιχείων, τα οποία απαντούν στο φυσικό περιβάλλον. Όσο πιο ελεύθερα αναμείξουμε τα στοιχεία αυτά τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Έτσι, για παράδειγμα, αναμειγνύουμε μαλακές με σκληρές επιφάνειες, χρησιμοποιούμε ποικιλία υφών και χρωμάτων, επιλέγουμε διάφορα μοτίβα, τοποθετούμε αρκετά λουλούδια και φυτά και αφήνουμε το φυσικό φως να λούσει το χώρο μας δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευεξίας και χαλάρωσης, σύμφωνα με τις αρχές της βιοφιλίας και του βιοφιλικού σχεδιασμού.

Με πληροφορίες από: www.architectmagazine.com / www.usailighting.com / www.architecturaldigest.com / www.living-future.org

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email