Εικαστικά

Εργαστήριο Κολάζ από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Κόψε, ψαλίδισε, κόλλα, ξεκόλλα, συνδύασε, σύνθεσε αποσύνθεσε, μόνταρε ξεμόνταρε, συνταίριαξε, αρμόνισε, τακτοποίησε, ποίησε…Ακολουθώντας τα μονοπάτια  του εικαστικού στοχασμού και του πλαστικού  πειραματισμού θα εξερευνήσουμε την ποικιλομορφία των δημιουργικών πιθανοτήτων του κολαζικού σύμπαντος και, παράλληλα, θα προσεγγίσουμε κάποιες βασικές αρχές της  «ανάγνωσης»/ ανάλυσης της εικόνας και του λεξιλογίου της. Με τον εικαστικό Σταύρο Κάσση.

25 Φεβρουαρίου Εν αρχή ην η δομή

Στην ενότητα αυτή μέσα από σειρά σύντομων ασκήσεων αναπτύσσουμε εικαστικές ιδέες προσεγγίζοντας πρακτικά κάποια βασικά στοιχεία του εικαστικού λεξιλογίου.  Μέσα από αφηρημένες αλλά και παραστατικές συνθέσεις εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά της εικαστικής σύνθεσης και ισορροπίας.

4 Μαρτίου Χωρίς πινέλο, χωρίς μολύβι και ένα ψαλίδι

Σε αυτήν την ενότητα ξεχνάμε για λίγο τα μολύβια, τα πινέλα, τους μαρκαδόρους και άλλα υλικά σχεδίου / ζωγραφικής  και εμπνεόμενοι από τον  Matisse, την Andrea Steffen  και άλλους καλλιτέχνες δημιουργούμε απευθείας στο χαρτί με βασικά εργαλεία το ψαλίδι, το κοπίδι και την κόλλα. Χρησιμοποιούμε χαρτιά ανακυκλωμένα, εστιάζουμε στις αποχρώσεις , στις υφές τους και τις δυνατότητες των διαφορετικών συνδυασμών τους.

11 Μαρτίου Το τυχαίο

Ακολουθώντας κυρίως τους Σουρεαλιστές αλλά και άλλους μακρινούς και κοντινούς συγγενείς τους προκαλούμε την τύχη μας και οδηγούμαστε μέσω του τυχαίου και του ασυνείδητου σε αναπάντεχες συνθέσεις. Δίνουμε έμφαση στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας και στην εξάσκηση του αυτοσχεδιασμού.

18 Μαρτίου Ιδέα, απεικόνιση, εικονογραφούμε με κολάζ

Σε αυτήν την ενότητα παρακολουθούμε και αναλύουμε σύγχρονες απεικονίσεις συγκεκριμένων ιδεών, εννοιών  που βασίζονται στη τεχνική του κολάζ. Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση των χαρακτηριστικών τους προτείνουμε τη δική μας εικονογράφηση βασιζόμενοι σε ένα κείμενο, μια ιδέα, κ.α.

ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ

  • Κοπίδι, ψαλίδι (ή νυστέρι χειροτεχνίας)
  • Κόλλα (UHU stick ή κόλλα χειροτεχνίας)
  • Χαρτιά από εφημερίδες, περιοδικά, παλιά βιβλία με εικόνες, που δε μας πειράζει να σκίσουμε και να κόψουμε
  • Χαρτόνια που θα χρησιμποιηθούν ως επιφάνεια για το έργο (οποιοδήποτε χαρτί διαστάσεων από Α4 και πάνω -όσο το δυνατόν πιο παχύ για να αντέξει την κόλλα- ή δύο, τρία γκρι ή καφέ χαρτόνια 300gr και άνω

Προαιρετικά:

  • Επιφάνεια κοπής ή χαρτόνι χοντρό ή κόντρα πλακέ
  • Ένα τζάμι σε διάσταση κορνίζας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω  email στο stavrokass@gmail.com

25 Φεβρουαρίου 2021, 19.00-20.30 μ.μ., μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15.00 μ.μ                                                                 

Αποστολή κωδικού zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16.00 μ.μ.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10 €

Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριο σας εδώ

Σταύρος Κάσσης

Ο Σταύρος Κάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Καλές Τέχνες (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στην Πολυτεχνική Σχολή της Βαλένθιας (UPV) στην Ισπανία όπου έζησε και εργάστηκε. Έκλεισε τις προπτυχιακές σπουδές του στην Εθνική Σχολή Πλαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού (UNAM) και παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με τον κινηματογράφο.

Παράλληλα με την εικαστική δημιουργία και την εικονογράφηση, ασχολείται με τη διδακτική της τέχνης σε παιδιά και ενήλικες σε μικρής και μεγάλης διάρκειας εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς.

Στην εκπαιδευτική του δραστηριότητα ιδιαίτερο χώρο καταλαμβάνουν η  καλλιέργεια της ανάλυσης της εικόνας, ο εικαστικός πειραματισμός και η εξάσκηση της δημιουργικότητας με απώτερο σκοπό την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων. Όπως και στο προσωπικό του έργο, κομβικής σημασίας έννοιες και πρακτικές είναι το σχέδιο, το κολάζ, και το φωτογραφικό αρχείο.

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email