Πάμε Μουσείο

Λούβρο: Περισσότερα από 480.000 έργα διαθέσιμα online

Το Μουσείο του Λούβρου, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία του κόσμου, προέβη σε μια εξαιρετική κίνηση, δίνοντας τη δυνατότητα της ελεύθερης online περιήγησης στις συλλογές του. 

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Ο Ευαγγελισμός, 1476 – 1485/Φωτογραφία: Μουσείο Λούβρο

Μέσω ειδικής πλατφόρμας, παρουσιάζονται περισσότερα από 480.000 έργα από όλες τις συλλογές του μουσείου, από το τμήμα των Ανατολικών Αρχαιοτήτων, της Αιγυπτιακής Τέχνης, το τμήμα Ετρουσκικών, Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, της Ισλαμικής Τέχνης καθώς και έργα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, χαρακτικά και σχέδια και έργα από τη συλλογή των Διακοσμητικών Τεχνών. 

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να περιηγηθούμε και σε έργα, τα οποία δεν ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, όπως για παράδειγμα έργα, που προέρχονται από μακροχρόνιο δανεισμό, από γαλλικά ή ξένα μουσεία, όπως το Petit Palais, το Musée des Arts Décoratifs, το Βρετανικό Μουσείο, ενώ υπάρχουν και έργα από το Εθνικό Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά, το οποίο από το 2004 υπάγεται διοικητικά στο Μουσείο του Λούβρου. 

Ευγένιος Ντελακρουά, Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό, β’ τέταρτο του 19ου αιώνα/Φωτογραφία: Μουσείο Λούβρου

Ο θεατής μπορεί να περιηγηθεί στην πλατφόρμα μέσω πληθώρας εργαλείων, όπως σύνθετης αναζήτησης, αναζήτησης μέσω συλλογής, αναζήτησης του έργου μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, προσφέροντας ένα πολύ φιλικό περιβάλλον στο χρήστη και διευκολύνοντας την εύρεση των έργων και την περιήγηση στις συλλογές. Πολύ σημαντικό είναι πως καθένας μπορεί να κατεβάσει φωτογραφίες των έργων ενώ υπάρχει και η δυνατότητα οι χρήστες να κατεβάζουν και κείμενα με πληροφορίες για το εκάστοτε έργο τέχνης. 

Ερυθρόμορφος κωδονόσχημος κρατήρας με την παράσταση της μνηστηροκτονίας. Αποδίδεται στον “Ζωγράφο του Ιξίωνα”, περίπου 330 π.Χ/Φωτογραφία: Μουσείο Λούβρου

Να θυμίσουμε πως στο Μουσείο του Λούβρου φυλάσσονται και μερικά από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο κωδονόσχημος κρατήρας του Ζωγράφου του Ιξίωνα με την παράσταση της μνηστηροκτονίας και πολλά άλλα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ελπίζουμε να μιμηθούν σύντομα και άλλα μουσεία.

Φωτογραφία εξωφύλλου, Γιοχάνες Βερμέερ, Η Κεντήστρα, γ’ τέταρτο 17ου αιώνα/Φωτογραφία Μουσείο Λούβρου


Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email