Διαλέξεις-Ομιλίες-Σεμινάρια

Φιλελληνισμός και ’21: Οι πολλές όψεις ενός διεθνούς φαινομένου. Διαδικτυακό μάθημα από την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 ξεκινάει το δωρεάν διαδικτυακό μάθημα με τίτλο Φιλελληνισμός και ’21: Οι πολλές όψεις ενός διεθνούς φαινομένου, από το Mathesis, το τμήμα των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, το οποίο έχει αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και προσφορά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων. Διδάσκουσα είναι η καθηγήτρια κυρία Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ.

Από τις αίθουσες της διεθνούς διπλωματίας μέχρι τα πεδία των μαχών οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τη γέννηση, την πορεία και τους πρωταγωνιστές ενός κινήματος με μοναδικά χαρακτηριστικά στην Παγκόσμια Ιστορία.
Το Φιλελληνικό κίνημα ξεκίνησε με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και διήρκησε μέχρι το τέλος της, με αυξομειώσεις δράσης και ενδιαφέροντος. Περιελάμβανε δύο σκέλη: τις Φιλελληνικές Επιτροπές που επιτοπίως δημιουργήθηκαν, σε εθελοντική βάση, σε διάφορες χώρες (κυρίως τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ), και τις ομάδες ενόπλων -περίπου 1.200 συνολικά- που ήλθαν στον Νότο της Βαλκανικής να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Το Κίνημα αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης καθώς κινητοποίησε λαούς και Κυβερνήσεις υπέρ των Ελλήνων, σε κρίσιμες στιγμές του Αγώνα.
Έναρξη μαθήματος: Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021
Διάρκεια: 4 εβδομάδες
Παρακολούθηση: Δωρεάν
Κόστος βεβαίωσης: 20 €
Για να εγγραφείτε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Mathesis
Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, ΕΚΠΑ
Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος:
Λεμονιά Μανώλα, Εκπαιδευτικός
Αργυρώ Παπαδημητροπούλου, Ιδιωτική υπάλληλος
Κατερίνα Πασίση, Εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας
Συντελεστές: 
Βιντεοσκόπηση: Ανδρέας Πετρόπουλος
Μοντάζ: Έλενα Κολλάτου
Προγραμματισμός Ασκήσεων: Ειρήνη Μαγειροπούλου
Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email