Σινεμά

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τρία ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Το 23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει online τρία ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου).

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Απριλίου 2021.

ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Στο πρώτο ντοκιμαντέρ, με τίτλο ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ο Μάρκους Νεγράου (ΉΠΑ-Βραζιλία, 2020), καταγράφει τις δυσκολίες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε έναν κόσμο, που συχνά αποδεικνύεται ιδιαίτερα αφιλόξενος. Παιδιά θύματα του πολέμου, της φτώχειας, της πείνας, της κακοποίησης, τα οποία μέσα από τις δυσκολίες ωριμάζουν και ετοιμάζονται για ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή τους. Η ταινία, μέσα από την αφήγηση ενός νεαρού δημοσιογράφου από την Ινδία, ακολουθεί τη διαδρομή παιδιών από την Κένυα, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και τον Καναδά, τα οποία πετυχαίνουν την αλλαγή στη ζωή τους και στις κοινότητές τους. Ένα επικό ταξίδι θάρρους, ελπίδας και γενναιοδωρίας, που θα συνεπάρει το μυαλό και θα αγγίξει την καρδιά.

 

Κλιματική Έξοδος

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο Κλιματική Έξοδος ο Νταβίντ Μπαούτε (Ισπανία, 2020) παρουσιάζει την τραγωδία τριών γυναικών, οι οποίες έχασαν τα πάντα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Στο επίκεντρο η σχέση της φύσης με τον πολιτισμό μέσα από προσπάθειες επιβίωσης. Η αναζήτηση του νερού στην Τουρκάνα της Κένυας, όπου τα αποθέματα εξαντλούνται από την απουσία βροχής, η έλλειψη σοδειάς στην Γκοραμάρα της Ινδίας εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η καταστροφή του σπιτιού από τους καταστροφικούς τυφώνες και τις θεομηνίες, που μαστίζουν τον Άγιο Μαρτίνο της Καραϊβικής.

 

Είμαι η Γκρέτα

Στο τρίτο ντοκιμαντέρ, Είμαι η Γκρέτα, του Νέιθαν Γκρόσμαν (Σουηδία, 2020), παρουσιάζεται, μέσα από αδημοσίευτο μέχρι σήμερα υλικό, η ιστορία της Γκρέτα Τούνμπερκ, της πιο διάσημης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή. Ένα δείγμα σύγχρονου σινεμά βεριτέ, που αποτυπώνει τόσο τις συναντήσεις της Τούνμπεργκ με αρχηγούς κυβερνήσεων και τις δημόσιες εμφανίσεις σε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις, όσο και στιγμές από την προσωπική ζωή μιας ξεχωριστής έφηβης: ενός κοριτσιού που γράφει πύρινους λόγους στο παιδικό της δωμάτιο, καθώς παλεύει να ισορροπήσει το άγχος των ταξιδιών με το σύνδρομο Άσπεργκερ, τη ραγδαία αναγνωρισιμότητα με την κριτική των μίντια, την προσωπική με τη δημόσια ζωή.

Το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερου Πορτραίτου εν ζωή ατόμου σε ντοκιμαντέρ, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Critics’ Choice Documentary Awards 2020, Βραβείο Κινηματογραφικής και Περιβαλλοντικής Αφοσίωσης στα Guldbagge (Βραβεία της Σουηδικής Ακαδημίας) 2020, Βραβείο Επιστημονικής Ταινίας στα Les Arcs European FF 2020, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Zurich Film Festival 2020 και διακρίσεις στα Montclair Film Festival 2020 και Cinema Eye Honors Award US 2021.

 

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Απριλίου 2021.

Εισιτήριο: 3 € (διαθέσιμα από 20 Απριλίου)

Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email