Υγεία & Ψυχολογία

Σταματά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ-Θρομβώσεις σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών

Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παγώνει τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, λόγω έξι περιστατικών θρομβώσεων σε γυναίκες, σύμφωνα με τους New York Times.

Πρόκειται για έξι περιπτώσεις γυναικών, ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών, μια εκ των οποίων πέθανε ενώ μια άλλη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα συμπτώματα φαίνεται πως αναπτύσσονται 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Παράλληλα, οι FDA και CDC ανακοίνωσαν πως τα άτομα εκείνα που λαμβάνουν το εμβόλιο της J&J και αναπτύσσουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τις υγειονομικές αρχές. 

Από την άλλη η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ των θρομβώσεων και του εμβολίου προσθέτοντας πως σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές για την αξιολόγηση των δεδομένων. Σύμφωνα με τον FDA, όταν η J&J υπέβαλε τα δεδομένα εμβολίου τον Φεβρουάριο, δεν είχαν καταγραφεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, που είχαν αναφερθεί ήταν πονοκέφαλος και κόπωση, ακολουθούμενες από μυϊκούς πόνους, ναυτία και πυρετό.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες.    


 
Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email