Υγεία & Ψυχολογία

Πλαστικά παιχνίδια: Πόσο ασφαλή είναι για την υγεία των παιδιών;

Δεν υπάρχει παιδί που, αν μπορούσε, δεν θα ήθελε να έχει γύρω του όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Πόσο όμως ασφαλή είναι τα παιχνίδια με  τα οποία παίζουν τα παιδιά μας και πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε πως τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας;

Η έλλειψη μια κοινής διεθνούς συμφωνίας, σχετικά με την απαγόρευση επιβλαβών ουσιών, που εντοπίζονται σε πολλά παιχνίδια, έχει ως αποτέλεσμα κάθε χώρα να χρησιμοποιεί διαφορετικούς κανονισμούς και διαφορετικά συστήματα σήμανσης. Οι κανονισμοί, μάλιστα, αυτοί επικεντρώνονται σε ορισμένες μόνο ομάδες ουσιών, όπως για παράδειγμα τις φθαλικές ενώσεις, χωρίς, ωστόσο, να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βλαβερών ουσιών, που βρίσκονται σε πολλά πλαστικά παιχνίδια.

Τί δείχνει νεότερη έρευνα 

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, πολλά παιχνίδια, κυρίως πλαστικά, περιέχουν ουσίες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία των παιδιών. Ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU), το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποίησαν αναλύσεις σχετικά με τις χημικές διεργασίες και την ποσότητα των επιβλαβών ουσιών, που βρίσκονται σε πλαστικά παιχνίδια βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση των παιδιών σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους.

Οι μελετητές ταξινόμησαν τις χημικές ουσίες ανάλογα με τον κίνδυνο, που ενέχουν για την υγεία και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις ήδη υπάρχουσες παγκόσμιες λίστες ουσιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από τις 419 χημικές ουσίες που υπάρχουν σε σκληρά, μαλακά και αφρώδη πλαστικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε παιδικά παιχνίδια, εντοπίστηκαν 126 ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 31 πλαστικοποιητών, 18 επιβραδυντικών φλόγας και 8 αρωμάτων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία των παιδιών είτε μέσω καρκινικών ή μέσω μη καρκινικών επιπτώσεων.

Όσον αφορά στις χημικές αυτές ουσίες, οι εκτιμώμενες δόσεις σε πολλά πλαστικά παιχνίδια υπερβαίνουν τις  κοινώς αποδεκτές δόσεις αναφοράς (RfD) ενώ και ο κίνδυνος καρκίνου υπερβαίνει τα όρια ρυθμιστικού κινδύνου. Ο καθηγητής στο DTU Management και βασικός ερευνητής της μελέτης, Πίτερ Φάντκε, ανέφερε τις ανησυχίες του και επισήμανε πως είναι ανάγκη οι ουσίες αυτές να αντικατασταθούν άμεσα με πιο ασφαλείς και πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Παράλληλα, οι ερευνητές επεσήμαναν το γεγονός πως πολλοί κατασκευαστές παιχνιδιών δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το χημικό περιεχόμενο των παιχνιδιών ενώ απουσιάζουν και βάσεις δεδομένων σχετικά με τη σύνθεση των παιχνιδιών. Έτσι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται άκρως επικίνδυνες ουσίες, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί εντελώς. Οι χημικές ουσίες που οι ερευνητές εντόπισαν  περιλαμβάνουν για παράδειγμα, ευρέως γνωστές φθαλικές ενώσεις και επιβραδυντικά φλόγας, αλλά και τους δύο πλαστικοποιητές βουτυρικό TXIB και κιτρικό ATBC, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις σε ορισμένους φθαλικούς εστέρες. 

Ιδιαίτερα τα μαλακά πλαστικά προκαλούν υψηλότερη έκθεση σε ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η έκθεση των παιδιών στην εισπνοή των ουσιών που διαχέονται στο δωμάτιό τους έστω και αν δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα συγκεκριμένα παιχνίδια, εξηγεί ο Πίτερ Φάντκε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά στις χώρες της Δύσης περιβάλλονται καθημερινά από μεγάλες ποσότητες πλαστικών υπολογίζοντας πως αναλογούν κατά μέσο όρο περίπου 18 κιλά πλαστικών παιχνιδιών σε κάθε παιδί. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως και μόνο η συνύπαρξη των παιδιών και των πλαστικών παιχνιδιών στον ίδιο χώρο είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα υγείας στα παιδιά. 

Το να αποφύγουμε εμείς οι γονείς τη χρήση πλαστικών παιχνιδιών είναι σίγουρα κάτι δύσκολο έως ότου μάλιστα,  οι αρμόδιοι φορείς προβούν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, στην υποχρεωτική σήμανση χημικού περιεχομένου και στον αυστηρό έλεγχο εισαγωγής παιχνιδιών στην ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι τότε είναι καλό να προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε την κατανάλωση πλαστικών υλικών, να προτιμούμε παιχνίδια που φέρουν τις ειδικές σημάνσεις και πιστοποιήσεις ασφαλείας και να αερίζουμε καλά τα δωμάτια των παιδιών σε καθημερινή βάση.


Κοινοποίησε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email